HTML

safetydummy

Környezet-, munka- és tűzvédelem mindenkinek.

Friss topikok

Linkblog

A GHS/CLP RENDSZER

2009.10.18. 14:19 :: moaner

Aki gyárt, értékesít, szállít vagy felhasznál vegyi anyagokat az hamarosan érintett lesz az EU 1272/2008 számú rendelete által, amely követelményei megváltoztatják a vegyi anyagok osztályozási, jelölés és csomagolási kritériumait. A rendeletben megnevezett vegyi anyagok lehetnek anyagok (substance) vagy keverékek (mixture). Anyagként például az etil-acetát, keverékként a festékek jussanak eszünkbe.

Ez a rendelet az ún. CLP rendelet (Classification, Labelling and Packaging) amely az Egyesült Nemzetek GHS rendszerének (Globally Harmonized System) Unión belüli bevezetésének az eszköze.

Ezen a téren jelenleg egy olyan szabályozási rendszer (rendszerek: a Dangerous Substances Direktíva – DSD 67/548 EEC és a Dangerous Preparations Direktíva – DPD 1999/45/EC) van érvényben, amelyet négy évtizede alkalmaznak az EU gazdasági közösségén belül, megbízhatóan és hatékonyan, az emberek egészsége és a környezet védelme érdekében. Magának az új rendszernek a célja hasonló: a vegyi anyagok használóinak megfelelő szintű tájékoztatása (jelölésekkel, nemzetközileg elfogadott veszély szimbólumokkal és egyéb információkkal) a jellemző egészségi és környezeti veszélyekről, lehetséges ártalmakról, a tárolás, szállítás és felhasználás biztonsági szabályairól.

A változás oka nem az, hogy a jelenlegi rendszer rossz vagy elavult, hanem az, hogy több országban, kontinensen, politikai vagy gazdasági szövetségen belül eltérően jelölik és osztályozzák a vegyi anyagokat. A jelölések elvében nem feltétlenül van jelentős eltérés, de egyazon veszélyt több esetben más – más szimbólummal jelölnek az anyag csomagolásán és címkéjén. Több esetben eltérőek a minősítési kritériumok is. A cél tehát a veszélyek egyszerűsített és érthetőbb azonosítása a világ minden táján és harmonizált minősítési, értékelési rendszer kialakítása. Természetesen a globalizáció hatásait érezhetjük ebben az új szabályozásban is.

A CLP rendelet 2009. január. 20. – án lépett érvénybe. Annak érdekében, hogy az iparágak és a felhasználók részére elegendő idő álljon rendelkezésre az új rendszer átvételére és alkalmazására a régi szabályrendszer egy átmeneti időszakban még alkalmazható lesz. Az anyagokat osztályozni, jelölni és csomagolni a CLP követelményeknek megfelelően 2010. December 1. – től kell, azok, amelyek ezt megelőzően kerültek forgalomba még két évig, 2012. December 1. – ig használhatóak. A következő határidő a keverékekre vonatkozik: 2015. Június 1. illetve 2017. Június 1. az előirt dátum, amíg a követelményeknek meg kell felelniük.

Milyen változások várhatóak?

Az anyagok és készítmények címkéin eltérő veszélyességi jelképek lesznek, amelyek között újakkal is találkozhatunk. ADR – ben jártasaknak ismerős lesz (vagy legalábbis hasonló) a piros szegéllyel ellátott, csúcsára állított négyzet, fehér alappal és benne egy fekete színű szimbólummal. Valószínűleg a jogalkotók az ADR szabályait vették alapul, nem csak az új piktogramok megalkotásához, hanem az osztályozási kritériumok (az ADR – ben vannak ún. áru-osztályok) összeállításához is.

A CLP rendelet figyelmeztető szavakat (signal word) alkalmaz: „Veszély” és „Figyelmeztetés”. A veszély súlyosságától függően az előbbi vagy az utóbbi szó használandó.

További elemek az ún. veszélyességi mondatok (hazard statement) és az elővigyázatossági mondatok (precautonary statement). A veszélyességi mondat valamely veszélyességi osztályhoz és kategóriához hozzárendelt kifejezés, amely leírja az anyag vagy készítmény veszélyes tulajdonságát, mint veszélyességi szintet. Az elővigyázatossági mondat egy kifejezés és/vagy piktogram, amely meghatározza a javasolt intézkedéseket az anyag vagy készítmény használata és kezelése során jelentkező expozíció hatásainak elkerülése vagy a hatások mértékének minimalizálása érdekében.

A veszély osztály (hazard class) a rendelet szerint az anyagok és készítmények egészségi, környezeti vagy fizikai jellegű veszélyességét jelenti. Például veszély osztálykén nevezi meg az anyag vagy készítmény szájon át vagy bőrön keresztüli akut toxicitása. A veszély kategória (hazard category) a veszélyességi osztályon belül meghatározza az anyag vagy készítmény veszélyességének súlyosságát (súlyossági fokát), külön kritérium csoportok és számjelölések (vagy egyes esetekben betűk) alkalmazásával.

Mi a teendője egy vegyi anyag gyártónak, forgalmazónak, beszállítónak?

Elemezni a GHS/CLP követelményeket és ütemtervet összeállítani a határidőre való megfelelés érdekében. Ha a cég vegyi anyagokat importál, gyárt, kever, értékesít kötelezettségei lesznek. Emellett tájékoztatnia kell a szállítói láncban szereplőket a várható változásokról. A beszállítóktól különösen fontos, hogy információkat kérjen annak érdekében, hogy párhuzamosan és egymást támogatva tudjanak átállni az új követelmények alkalmazására.

Mi a teendője egy termelő vállalatnak, aki a végfelhasználója az anyagoknak?

Ismernie kell a változásokat és az új követelményeket, ezekről tájékoztatnia kell a dolgozókat (természetesen csak azokról a kérdésekről, amelyekben a dolgozók munkakörüknél fogva érintettek). Ennek megfelelően át kell alakítania a vegyi anyag nyilvántartási rendszerét, a biztonsági adatlapok módosításait figyelemmel kell kísérnie, változtatnia kell a vegyi anyagok használatának és kezelésének oktatási tematikáján. Valószínűleg a munkahelyi kémiai kockázatértékelések teljes felülvizsgálatára és átdolgozására is sor kerül.

Sokak szerint ez az új rendelet komoly kihívást jelent a vegyi anyagok gyártóinak, hiszen az eddigiektől teljesen eltérő módszert kell értelmezniük és a gyakorlatban alkalmazniuk. A követelmények bevezetésében segítséget nyújt, hogy a REACH előírások teljesítése során számos információ rendelkezésre állhat és a szállítói láncon belül van tapasztalat az ilyen jellegű együttműködésre és a közös munkára. Mindenesetre megfontolt és pontos munkára lesz szükség miközben rengeteg tisztázandó kérdés és új probléma fog felmerülni.

Ez a bejegyzés az alábbi dokumentumok alapján készült:

1. An introduction to the CLP Regulation for professional suppliers/users  http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/chemicals/files/ghs/clp_introduction.pdf

2. History of the GHS and its implementation at international level http://www.reach-metals.eu/force-download.php?file=/images/GHS_CLP/5mar-01bd.pdf

3. Questions & Answers on Regulation (EC) No 1272/2008 on classification, labelling and packaging of substances and mixtures -http://inforeach.gencat.cat/pdf/ECHA%20FAQs%20Classification%20CLP.pdf

Szólj hozzá!

Címkék: reach ghs dsd clp dpd

A bejegyzés trackback címe:

https://safetydummy.blog.hu/api/trackback/id/tr591457920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása