HTML

safetydummy

Környezet-, munka- és tűzvédelem mindenkinek.

Friss topikok

Linkblog

De miért pont a Munkáltató?

2009.08.17. 19:16 :: moaner

Egyszer az egyik főnökömmel a felelősségről beszéltünk. Én előálltam ezzel a közhellyel: „Az Ügyvezető fél lábbal a börtönben van.” Erre ezt mondta: „Nem. Börtönben ül. Csak még nem zárták rá az ajtót. És azért vagyunk itt mi, hogy ez így is maradjon.”

A munkavédelmi felelősségről van szó. A Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 2. § (2) bekezdése szerint „A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért.”

Jellemző kérdés, panasz a vállalkozások (azok vezetőinek) részéről, hogy a jogszabályok, törvények, hatósági előírások mindenért a Munkáltatót vagy a Munkáltató első számú, megbízott vezetőjét teszik felelőssé. "A Munkáltató felelőssége objektív, korlátlan és másra át nem ruházható", mondja a klasszikus tananyag.

De hát mégis, miért pont a Munkáltatót sújtják jogszabályi terhek, hatósági ellenőrzések, bírságok és munkaügyi perek?

Visszakérdezek:

Kinek a tulajdonában van a telephely?
Kinek a tulajdonában vannak az épületek, helyiségek?
Kinek a tulajdonában vannak a gépek, munkaeszközök?
Ki választja meg az alapanyagokat a termeléshez?
Ki tervezi, tervezteti meg a folyamatokat és hagyja azokat jóvá?
Ki választja meg a technológiát?
Ki választja ki a szakértelemmel vagy azzal nem rendelkező munkaerőt?
Ki az, aki a fenti tényezőket összefogja, rendszerezi és termelő vagy szolgáltató tevékenységet végez, az ebből fakadó anyagi haszon mellett?

Ki az, aki mindezt befolyásolni tudja?

És ha megnézzük, hogy az irányelvek, jogszabályok, szabványok mind ezekre a területekre fogalmaznak meg követelményeket már érthető.

Kedves Munkáltatók, azért nem kell elkeseredni. Lehet a törvényes kereteken belül úgy működtetni egy szervezetet, hogy ne vonják Önöket felelősségre és nyugodt lelkiismerettel mondják: „Én minden tőlem telhetőt megtettem.”
 

2 komment

Címkék: munkaügyi per safetydummy hse munkavédelem blog ehs munkavédelmi felelősség munkáltató felelőssége munkavédelmi törvény munkavédelmi bírság

A bejegyzés trackback címe:

https://safetydummy.blog.hu/api/trackback/id/tr321315922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M3 János · http://m3road.addel.hu 2010.03.28. 21:52:58

Nem kekeckedek, de sikerült félreérthetően fogalmazni: "Kinek a tulajdonában van a telephely?
Kinek a tulajdonában vannak az épületek, helyiségek?
Kinek a tulajdonában vannak a gépek, munkaeszközök?"
Bizonyára tudod, hogy nem a tulajdonjog, hanem a működtetésből fakadó kötelezettségek számítanak.
Pedig ez nem köztudott, számtalan ügyvezető értetlenkedik, hogy "miért én fizessek, miért ne ma bérbeadó?" Szerintem lényeges kérdés, de negatív a válasz: a bébeadónak szinte mindegy, hogy milyen tevékenységre használják a telephelyet...
A védőeszközöknél már nincs dilemma, de bizony sok vezető még nem állt kapcsolatban munkaruházati bolttal: m3road.addel.hu

moaner · http://safetydummy.blog.hu/ 2010.04.01. 18:55:05

Szervusz!

Egyetértek a véleményeddel és természetesen tudom, hogy a kötelezettségek nem (nem csupán) a tulajdonjogra vezethetők vissza. Más a tulajdonos, a bérbeadó, az üzemeltető stb. jogszabályokban rögzített kötelezettsége.

A kérdéseket az élet szülte és szó szerinti idézetek - akinek feltettem valóban tulajdonos volt.

Ettől függetlenül - úgy vélem -hozzászólásoddal árnyaltabb és érthetőbb lett a bejegyzés.

Köszönöm.
süti beállítások módosítása