HTML

safetydummy

Környezet-, munka- és tűzvédelem mindenkinek.

Friss topikok

Linkblog

Tíz dolog, amit a Munkavállalóknak érdemes átgondolni a munkahelyükön

2010.08.28. 15:24 :: moaner

1. Tájékoztattak (munka- és tűzvédelmi oktatás formájában) a munkahelyemre és a munkámra jellemző veszélyekről és kockázatokról.
2. Ismerem munkavédelmi jogaimat és kötelezettségeimet.
3. Ismerem a munkavédelmi képviselőt/képviselőket (50 fő munkavállaló fölött) és bármikor kapcsolatba tudok lépni vele/velük.
4. Megkapom a munkámhoz szükséges egyéni védőeszközöket (ha cserélnem kell őket, akkor is), oktatás formájában megismerhettem azok célját, használati, ellenőrzési, karbantartási módjait.
5. Ismerem a munkaeszköz, gép üzemeltetésére és használatára vonatkozó szabályokat. Tudom (mert tájékoztattak róla), hogy milyen maradék-kockázatok vannak jelen a gépen és milyen védőintézkedések szükségesek. Ismerem a gép biztonsági berendezéseit, azok ellenőrzésének módját. Ismerem a tűzjelző és oltó eszközök, oltóanyagok, berendezések használati módját és azok elhelyezését a munkahelyeken.
6. Tájékoztattak a munkahelyemen és a munkakörömben lehetséges előforduló vészhelyzetekről, üzemzavarokról, tűzesetekről és az azokra való reagálás módjairól és eszközeiről.
7. Tudom, milyen módon jelenthetem a balesetveszélyes helyzeteket, állapotokat és körülményeket a Munkáltatóm felé. Bejelentéseim semmilyen hátrányos következményekkel nem járnak rám nézve.
8. Ismerem a használt anyagok és készítmények veszélyes tulajdonságait, kezelési, tárolási, szállítási szabályait.
9. Baleset, sérülés esetén elsősegélynyújtók jelenlétére és szakértelmére számíthatok, megfelelő eszközök állnak rendelkezésre sérülés esetén az ellátásomra.
10. Munkaköri alkalmassági vizsgálaton/vizsgálatokon veszek részt és lehetőségem van a foglalkozás-egészségügyi orvossal való konzultációra.

Ezek a legalapvetőbb dolgok, amikről feltétlenül tudni kell (mögöttük természetesen számos egyéb konkrét tudnivaló van). Ha valami nem stimmel ezek közül, mulasztás lehet a háttérben, ami komoly következményekkel járhat mindenkire (Munkáltató-Munkavállaló) nézve.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás baleset munkavédelem munkavállaló munkáltató mulasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://safetydummy.blog.hu/api/trackback/id/tr942254418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása