HTML

safetydummy

Környezet-, munka- és tűzvédelem mindenkinek.

Friss topikok

Linkblog

Kaizen + EHS

2009.08.21. 13:32 :: moaner

Nem vagyok Kaizen szakértő, néhány előadáson, tréningen és workshop – on vettem részt csak tavaly szeptember óta, amikor a cég egy kifejezetten jó képességű tanácsadót bízott meg azzal, hogy „tereljen minket a Kaizen felé” és nyissa fel a valahogy a szemünket. 

És tetszik. Sokszor elgondolkodtat a módszerek és példák egyszerűsége, a mutatott eszközök hatékonysága, legfőképpen az, hogy a Tanácsadó, a „Guru” folyton hangsúlyozza: „Ezek nem forradalmi dolgok, hanem a józan eszünket használjuk. Csak a japánok csináltak ebből rendszert, ők voltak az elsők ebben, ettől lett híres az egész.”

Nézzük az egyik legalapvetőbb Kaizen módszert és kapcsoljuk össze a környezet-, munka-, tűzvédelemmel.

5S (Jelenlegi, csekély tudásom és szerény ötleteim alapján.)

1. Seiri – Szelektálás, Szortírozás, Szétválasztás, Sejtezés stb.

Feladat: A szükségtelen dolgok kiselejtezése, eltávolítása a munkahelyről.

Miért kell eltávolítani a szükségtelen dolgokat? Mert útban vannak! Mert elbotlunk bennük! Mert egy részük amúgy is hulladék! Mert foglalják a helyet más elől! Mert már nem használjuk őket!

2. Seiton – Szervezés, Szisztematizálás, Rendszerezés stb.

Feladat: Megfelelő elrendezés, mindennek a pontos helymeghatározása, rendet tenni és a rendet láthatóvá tenni.

Gondoljuk bele:

Hol legyenek az elsősegély-nyújtó eszközök? Hol legyenek a tűzoltó készülékek? Hol legyenek a hulladékok és azok tároló edényei? Az összes hulladéktípusnak megtalálható a megfelelő gyűjtőedénye a munkahelyen? Hol legyenek a közlekedő utak? Hol legyenek a kéziszerszámok, munkaeszközök, gépek? Hol találhatók a takarításra használt eszközök? Melyek azok a részek a munkahelyen, ahova lehet pakolni pl. árut, vagy nem szabad lerakni semmit (egy menekülési útvonal)?

3. Seiso – Takarítás, Szépítés, Tisztítás stb.

Feladat: A munkahelyek és a munkaeszközök tisztántartása, a szennyezőforrások megszüntetése. A tisztasággal már a munkakomfort is jobb lesz!

Nem csak arról van szó, hogy felsúroljuk a padlót:

Tiszta és szennyeződésmentes legyen a munkahely! A gépeken ne legyenek anyagmaradványok, hulladékok! Rendszeresen távolítsák el a hulladékokat! (pl. távolítsák el rendszeresen a fűrészport az asztali körfűrészről) A munkahely és a munkaeszköz nem látható részei is tiszták legyenek! Legyenek ehhez megfelelő takarító eszközök!

Legyenek tiszták például a lámpatestek! Legyenek tiszták a tűzoltó készülékek! Legyenek tiszták a gépburkolatok! Legyenek tiszták a panorámatükrök a raktárban, ahol a targonca közlekedik!

Természetesen nem kell majd folyton takarítani, ha a szennyeződés okát pl. egy olajszivárgást meg lehet (meg kell!) szüntetni.

Ja, és a keletkező hulladékokat megfelelően kell kezelni!

4. Seiketsu – Szabványosítás, Standardizálás, Tisztántartás, Fenntartás stb.

Feladat: A területnek a legjobb állapotban tartása, a hibák kiszűrése és megszüntetése. Szabványosítás, szabályok hozatala, ebbe akár a Munkavédelmi Szabályzat létrehozását is "bele tudom magyarázni." 

A standardizálás hiánya komoly problémákkal jár. Egy alkalommal volt szerencsém több mint negyven azonos nevű és funkciójú géppel találkozni, amelyek közül szinte mind más fajta hiányossággal bírt. Azért, mert a gépek hol a cég karbantartó műhelyében készültek, hol valamilyen kisebb műhelyben, egyéni vállalkozónál vagy gépgyártónál.

Más típusú alkatrészekkel voltak szerelve, más volt a kezelőelemek elhelyezése, más a gép vezérlése, még az alap méretek is változtók voltak. Ez egyáltalán nem a gyártó hibája, hanem a Megrendelőé, aki nem vette a fáradtságot, hogy összeállítson egy műszaki leírást, egy specifikációt a gépről. Ráadásul az utóbbi tíz év alatt szinte mindet átalakították valamilyen kívánság szerint.

Ez csak egy dolog, de lehet más is:

Standard egyéni védőeszközöket használnak a dolgozók? A védőeszközöket munkakörökre határozták meg? Van standard (pl. szabályzat) az oktatásokra vonatkozóan és ezt be is tartják? Van standard (pl. utasítás) a munkahelyen használható veszélyes anyagok beszerzésére pl. azért, hogy csak olyan anyag kerüljön be az üzembe, aminek már kész van a kockázatértékelése és van biztonsági adatlapja is? Standard kéziszerszámokat használnak? A munkaeszközök megfelelnek a biztonsági követelményeknek? A gépen a biztonsági szabványokat (standardokat!) megfelelően alkalmazták? A CE jelöléssel ellátott gép valóban megfelel a Gépdirektíva előírásainak? A gépek energiaparaméterei és energiafelhasználásuk standardizált? Van alkalmazható standard a hulladékgyűjtők jelölésére pl. egy színjelölési rendszer?

5. Shitsuke – Fegyelem, Rend, Nevelés stb.

Feladat: A szabályokat be kell tartani, a feladatokat, felelősségi és hatásköröket meg kell határozni. Mindenki vegyen részt aktívan a környezet-, munka- és tűzvédelmi feladatokban! A témában legyen folyamatos kommunikáció, értékelés és visszacsatolás. És fenti lépéseket folyamatosan ismételni kell!

Renddel kezdődik a biztonság!



Kicsit ömlesztve írtam pár dolgot, így jutottak eszembe, bocsánat.

De maguktól értetődő dolgok ezek, igaz? Van ahol 6S, van ahol 7S és még lehet több S is. Van, ahol csak az első három S az amire koncentrálnak. Teljesen rugalmas és felhasználóra, alkalmazóra szabható a módszer.

Eddigi tapasztalatim alapján egyértelmű, hogy érdemes a Kaizen - nel foglalkozni (de nevezhetjük akár Józan Paraszti Ész – nek is) és rendszerszerűen működtetni a környezet-, munka- és tűzvédelmi tevékenységeinket!

És itt magán a „rendszeren” van a hangsúly. Ha nincs egy keret, egy váz amire bármilyen folyamatot, tevékenységet építek az egész szétesik, szétcsúszik, zavaros, átláthatatlan és fejlődésre képtelen lesz.
 

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság környezetvédelem rendszer rend munkavédelem tűzvédelem fegyelem 5s józan paraszti ész kaizen folyamatos fejlesztés kaizen eh&s

A bejegyzés trackback címe:

https://safetydummy.blog.hu/api/trackback/id/tr321327933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása